Min fortelling
Jeg fikk min første bikube i 2014 og året etter solgte jeg mine første honninglass til lokale kunder. Fra 2018 solgte jeg pollineringstjenster til frukt -og bærdyrkere. I 2022 får jeg produksjonstilskudd som landbruksbedrift med over 25 bikuber. Min reise som birøkter startet ikke i kystlandskapet i Sogn, men i skogene i Telemark. Mor og far tok barna sine ut i skogen for å plukke bær. Det å kunne dra ut i utmarka å utnytte frie ressurser interesserte meg sterkt. Som 7 åring begynte min far med bier i hagen. Jeg minnes biene og lukten av nyslynget honning. Jeg husker bisvermer i de høye trærne rundt huset vårt og nyklekkede bier fra høstede rammer på kjøkkenet. Min fars birøkt sluttet etter noen år da vi flyttet i 1971, og min reise i birøkt startet 43 år senere. Det eneste minne jeg har fra min fars birøkt i dag er røykpusteren jeg fant i verkstedet hans for noen år siden, den fikk ny belg og ble like fin. Jeg begynte ikke med bier fordi jeg ville redde verden eller var fasinert over insektslivet. Nei, jeg startet for å ta i bruk uutnyttede resursene i det norske landskapet. Det er helt genialt å sende 100000tusener av små insekter ut for å suge nektar og omdanne det til honning vi mennesker kan høste, nyte og glede seg over. Honning er et fantastisk produkt som rett fra bienes vokskaker kan nytes og brukes. Bier er viktig for matproduksjon og biologisk diversitet. Bienes produktet er næringsrikt og helsefremmende.